Annendaal Halve Marathon in de sneeuw. 21,1 km

De week voor de halve marathon van de Annendaalloop begint het dan toch te sneeuwen. Gelukkig bleef het maar bij een relatief beetje en begonnen fiets en voetpaden tegen het eind van de week weer redelijk begaanbaar te worden. Goede hoop dus dat ook tijdens de Annendaal over het algemeen lekker zou kunnen worden gelopen.

Maar dan toch, naarmate 20 januari dichterbij komt, komt er in de vooruitzichten toch ook weer sneeuw in zicht. En ja hoor de eerste berichten zeggen van ’s morgens tot ’s middags. Maar zoals veel mensen tegenwoordig zelf weerman of weervrouw kunnen spelen mbv buienradar zo dus nu ook. De meningen zijn verdeeld van sneeuw in de morgen tot sneeuw pas op maandag.

Uiteindelijk breekt dan de dag aan, ik sta op en probeer door het kleine kiertje in het rolluik te zien of het sneeuwt. Opgelucht denk ik “ik kan de straat nog zien dus het zal nog niet sneeuwen” Maar als ik dan even later door het keukenraam kijk zie ik dat het toch aardig door sneeuwt. Maar goed, dat was dus te verwachten en we gaan gewoon kijken wat we ervan kunnen maken. Op de site stond immers die de loop altijd wel door zou gaan.

 

Uiteindelijk wordt ik opgehaald door Bert en Jurgen. Binnen rap tempo zijn we in de buurt van Posterholt en het ziet er nog altijd niet naar uit dat het minder zou gaan sneeuwen. Eenmaal aangekomen is er dit maal genoeg plaats om de auto naast de sporthal te parkeren. Ideaal dus. Nu vlug de startnummers halen waar we meteen verschillende STB-ers tegen het lijf lopen, Carmen en moeder, Theo, Hub en John Oostdijk.

Even snel omkleden en op naar de start. Met dit weer was het maken van de juiste kleding en schoeiselkeuze toch nog een hele uitdaging. Uiteindelijk gekozen om niet te veel aan te doen en me maar warm te rennen, hopende dat de wind een beetje mee zou vallen. Vlak voor de start vernemen we dat het parcours ivm gladheid was aangepast. Daardoor zou de kwart marathon 2 rondjes zijn en de halve dus 4, hiermee zijn we dus niet zo blij, maar ook dit leggen we naast ons neer.

Dan valt het startschot, ik vond het al met al nog niet eens zo gek gaan. Tuurlijk was het wel glad en zwaarder dan mooi asfalt zonder sneeuwprut, maar toch de eerste km zat in een nog mooie tijd zonder dat het me te veel moeite kostte. Dit heb ik gelukkig weten vast te houden tot ca 17km. Daarna heb ik een klein beetje de teugels laten vieren. Maar op drie-kwart van elk rondje zat een heel lang stuk tussen een rij bomen te midden van velden in. Hier kwam de wind van rechts en had er een behoorlijke kracht. De eerste twee rondjes sneeuwde het gewoon, dus viel het wel mee, maar rondje drie en vier veranderde de sneeuw in ijzel en later ook in regen en dit was behoorlijk pijnlijk op het gezicht. Daarom had ik ook geen problemen om de teugels te laten vieren, hier doorheen lopen was een prestatie op zich.

Maar een lang verhaal kort houdend, liep ik vorig jaar een tijd van 1 uur en 43 minuten, was het dit jaar een tijd van 1 uur en 35 minuten en 24 seconden. Eerlijk toegevende dat ik een paar meter miste van een halve marathon, maar dat wijt ik aan effectief lopen. M’n PR was nog redelijk vers en heb ik afgelopen November in Ell neergezet in 1uur en 39 minuten, dus ondanks het weer hier toch een PR gelopen met 4:33 min/km gemiddeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.