Berden Voorjaarsloop 2013 – De lat hoog gelegd, 15 km

Afgelopen zondag 4-3-2013 stond de eerste wegwedstrijd van het seizoen 2013 weer op het programma. Dit klopt niet helemaal, want in januari was er natuurlijk de Annendaal loop, maar gezien de omstandigheden neem ik deze niet echt mee in de categorie “wegwedstrijd”. De BVJL is altijd goed georganiseerd. Eén van de weinige wedstrijden waar je de snelweg afrijdt en zo de parkeerplaats op, welke dan vlak naast het parcours ligt. Verder is er genoeg ruimte om bij het inschrijflokaal te komen alsmede de royale kleedruimte.

Het weer speelde gelukkig mee. Bij vertrek in Landgraaf viel er nog een beetje miezer (natte) sneeuw bij ongeveer 0 graden. Echter in Venlo aangekomen was het toch reeds 4 graden en is het droog gebleven. Korte broeken weer dus !

 

Ik twijfelde nog aan m’n eigen vermogen om snel te lopen, omdat ik deels door het weer, maar ook door het trainingsprogramma heel veel en heel langzaam gelopen heb. Gelukkig was wel de zin in een wedstrijdje terug en stond ik te popelen om van start te gaan. Toch weer even spannend zo’n eerste wedstrijd van het seizoen. Daarnaast kon ik dus bij de goede prestatie van Nathalie niet achterblijven. Het doel was daarom m’n tijd van vorig jaar (1 uur 10 min) te evenaren en dus een ronde tijd van 4:38 min/km te lopen. Dit zou moeten kunnen, maar het leek me wel erg snel als ik er zo aan dacht. Binnen even omgekleed in de warmte wachten tot het tijd was om te gaan starten. Omdat ik dus geen held ben in klok lezen (blijkbaar) moest ik me nog haasten om in het startvak te komen, dus helaas geen opwarm rondje.

Dan is het zover. Het startschot valt en daar gaan we dan. De eerste km was voornamelijk alleen maar inhalen, oorzaak was dus de slechte startpositie (stom stom). Vervolgens voelde ik m’n schenen langzaam verkrampen. Dit werd vermoedelijk veroorzaakt doordat ik de veters te hard heb aangetrokken. Dit was me al twee keer eerder overkomen en wist dat het na een 3-4 km wel zou weg trekken. Restte me dus niets anders dan op de tanden te bijten en als een eend met platvoeten maar door te gaan. Gelukkig vond ik aansluiting bij twee lopers van Scopias die op dat moment rond 4:30 min/km liepen. Ik kon het op dat moment best bijbenen. Op ca 5 km begon de kramp in m’n schenen langzaam weg te trekken en de lopers van Scopias te vertragen. De diesel slaat aan het tempo blijft strak.

De eerste ronde is een feit, nu moest ik gaan doorzetten. Ik loop de volgende kilometers van loper naar loper. Dit hield m’n gemiddelde mooi hoog. Met al dat publiek is lopen in Venlo altijd een feestje. Bij kilometer 12 verslapt de concentratie als ik op het stuk met tegemoetkomende lopers m’n snellere clubgenoten probeer te spotten om ze even aan te moedigen. Dit straf ik me meteen weer af, door de laatste 2 kilometers weer rapper dan 4:30 min/km te lopen en daardoor het gemiddelde weer veilig te stellen.

Uiteindelijk kom je dan over de finish met 1:08:01 op de klok. Dat was dus een gemiddelde van 4:30 min/km. Ongelooflijk en nooit gedacht, maar eenmaal thuis de statistieken te hebben geraadpleegd, was dit een dik PR. Het bleek dus dat mijn tijd vorig jaar op dit parcours m’n PR was en nu dus gesneuveld is met ruim 2 minuten. Ik weet niet hoe ik deze prestatie komend jaar moet overtreffen, maar da’s een probleem voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.