Zwemmen als een kreeft

Om verder te gaan waar ik met het triathlonverhaal gebleven was, pik ik het bij het zwemmen dus even op.

Zoals gezegd, in januari vol goede moed begonnen aan het zwemmen bij TVS onder begeleiding van een trainer. Tot carnaval zou de focus vooral liggen op techniek, daarna zou er langzaam ook op afstand worden getraind.

Al snel werd me duidelijk dat ik toch echt wel bij uitstek de slechtste zwemmer van de hele beginners groep ben. Waar andere al een aardig baantje vooruit komen, red ik de overkant van het bad bij lange na niet. Veel werk aan de winkel dus.

Daar de borstcrawl naar het schijnt de snelste en effectiefste slag is om je door het water voort te bewegen gaan we er dus voor om deze techniek onder de knie te krijgen. Bij de eerste les blijkt de borstcrawl, en zwemmen in het algemeen, toch een behoorlijke technisch verhaal. Heb je de techniek niet, dan lukt het ook niet. En ik moet eerlijk zeggen, die techniek die had ik niet. Om maar even een paar dingen te noemen waarbij je moet opletten:

1. Positie: mooi vlak in het water, aandachtspunten:
– Hoofd in het water houden niet optillen
– Benen net onder het wateroppervlak dus niet te diep
– Adem niet inhouden anders heb je te veel drijfvermogen in de borst.

2. Arm:
– Arm netjes strekken
– Hand buigen zodat de vingers loodrecht op de bodem staan.
– Elleboog hooghouden
– Hand onder je doortrekken in een S-vorm
– En je vooruit duwen tot je hand naast je heup is.

Bovenstaande beschrijft alleen maar de positie en de helft van een arm slag, daar komt nog de andere helft van de armslag bij en dan nog je voeten, het ademhalen enz… Dus een heleboel zaken om over na te denken als je in het water ligt. Maar we beginnen bij het begin:

1ste stap is toch het overwinnen van de watervrees: gezicht in het water = paniek in het hoofd. Daarom samen met iemand van TVS in het kinderbadje wat oefeningen gedaan om aan het water te wennen en rust in het hoofd te krijgen als het gezicht in het water gaat. Door dit alleen op de zaterdag te oefenen zou dit niet gaan lukken, dus vandaar op zoek gegaan naar zwembaden waar je baantjes kan trekken. Uiteindelijk ben ik 2x door de week en 1x op zaterdag gaan zwemmen.

2de stap is het voorkomen dat de benen gaan zakken. Hier was ik namelijk heel goed in, echter gaat je snelheid al heel snel naar nul toe en neemt de vermoeidheid exponentieel toe. Het heeft zeker 1,5 maand geduurd en een hele hoop frustratie gekost voordat dit onder controle was. Het vreemde is dat ik uiteindelijk gewoon een keer ben gaan zwemmen zoals altijd en toen zonken m’n benen opeens niet meer. Maar als je vraagt wat ik nu anders doe…. geen idee.

3de stap is om goed te gaan ademen: Echter om dit te oefenen is het wel fijn als je dit met een klein beetje rust kunt doen. 2 nadelen van de huidige situatie: Bij TVS wordt nu vooral getraind op afstand, dit kan ik niet bijbenen en dus gaat voor mij de kwaliteit van de training hard achteruit er wordt aan het ademen wel aandacht besteed, maar niet genoeg om mij dat stapje verder te krijgen. Maar de situatie in de Bende is ook niet van dien aard dat je daar op eigen niveau kunt trainen. Bij de meeste zwembaden heb je maar 1 baan voor Borstcrawl zwemmers en die wordt vooral bezet door mensen die toch aanzienlijk verder dan mij zijn. Na een hele lange zoektocht en aanschrijven van verschillende clubs etc ben ik uiteindelijk bij een vereniging terecht gekomen die op hun site precies aanboden wat ik zocht. Helaas ben ik tot nu toe nog maar 2 keer kunnen gaan omdat ik vervolgens de griep kreeg. Door al die tegenslag ben ik even alles in een ander perspectief gaan bekijken.

Het is nu zaak om eerst van de griep te herstellen en vervolgens rustig aan de trainingen weer op te pakken. Eerst volgende zwemtraining zal waarschijnlijk 17-04-2018 zijn. Vanaf dat moment zullen mijn trainingen in het teken staan van het uitbreiden van de interval duur. Ik zal hier in een volgende blog op terug komen.

6 mei zal met de schoolslag worden gezwommen, met de techniek geleerd bij de nieuwe vereniging kom ik aardig in de buurt van de minder goede borstcrawl zwemmer uit, zonder dat ik kapot gezwommen ben. Dit biedt dus weer perspectief. Het doel voor Stein is en blijft toch de borstcrawl. Met de tijd die ik nog heb om te trainen en uiteindelijk het wetsuit denk ik ook dat dit alsnog mogelijk moet gaan zijn.

Dus zoals je kunt zien, mijn sterrenbeeld is dan misschien wel kreeft, en dat past goed bij mijn “zwem-skills”. Ik zwem dus niet als vissen…. šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.