De speurtocht naar Wetsuits

Nou, langzaam maar zeker breekt het moment aan dat je de laatste grote investeringen dan toch moet gaan maken. De fiets is er al, nu nog een trisuit en een wetsuit. Dat je voor een wetsuit een aardige graai in de beurs moet doen was ons wel al duidelijk, maar dat er dan ook erg grote prijsverschillen zijn in wetsuits was net zo min een verassing. Echter, waar zitten die verschillen dan in en merken wij als amateurs dit dan?

Ben je zelf van plan om een wetsuit aan te schaffen en weet je net als ons niet waar te beginnen dan is dit artikel misschien wel een springplank om tot een keuze te komen.

1. Onze eerste bron van info was het internet. Je komt dan toch al snel op een bepaald aantal merken uit. Een kleine greep: Zone3, Sailfish, Orca, Huub, JOBE, Dar2tri, Blueseventy BTTLNS etc.. (er zijn er natuurlijk veeel meer). Deze merken hebben dan allemaal weer verschillend types en prijklasses en dan weer een heel scala aan maat tabellen. Ga je dan de specificaties van de wetsuits bekijken, dan kom je er al snel achter dat voornamelijk drijfvermogen en flexibiliteit en duurzaamheid de prijs van zo’n wetsuit. De ene heeft weer meer drijfvermogen op de benen, de andere in z’n geheel. Dan zijn er de compartimenten die dan uit verschillende structuren kunnen zijn opgebouwd en de arm inzet die de flexibiliteit van het pak bepaald. Je kunt je alleen een voorstelling maken dat hoe flexibeler de arm inzetten zijn, des te comfortabeler is het om de borstcrawl te doen en zo wordt je dan niet moe van het pak.

Maar ja, da’s heeeeel veel info, maar dan weet je nog steeds eigenlijk niet welk pak je moet kopen.

2. Rondvragen. We hebben in onze kennissen kring eens rondvraag gedaan, bij de hardloop en triathlonvereniging en in verschillende zaken waar wetsuits werden verkocht. Nu krijg je toch verschillende keren dezelfde punten te horen, ongeacht waar je gaat kopen:
a. Koop niet meteen een heel duur wetsuit als je nog nooit in openwater hebt gezwommen. De kans dat het misschien niet bevalt is aanwezig en dan sta je dan met een duur pak te kijken. Met een goed instapmodel kom je al een heel eind.
b. De pasvorm moet goed zijn. Je kunt dus niet zomaar een tweede hands wetsuit kopen en hopen dat het past. Als een wetsuit niet goed om je lichaam sluit, dan ga je het te koud krijgen en moet je ook nog eens extra ballast mee slepen.
c. Een winkel in de buurt is er niet echt. Maar passen in de winkel is ook niet echt de ideale manier om een wetsuit te beoordelen.

3. Wetsuit Testdag. Dit was bij uitstek dé manier om te bepalen welk wetsuit bij je past. Wij zijn in Maastricht in het zwembad geweest waar Sanden een testdag had georganisserd. Hierbij waren de merken BTTLNS, Blueseventy, Zone3, Sailfish en 2XU bij aanwezig met elk verschillende soorten wetsuits. Ons budget was erg beperkt omdat we meteen 2 wetsuits zouden moeten aanschaffen, daarom heb ik zelf ook niet naar de hele dure suits gekeken. Ik heb meteen de goedkoopste geprobeerd, maar ik wist eigenlijk op de kant meteen al dat dat geen fijne wetsuit was. Het grootste probleem was de totale stijfheid van het pak. Je armen bewegen kostte op de kant al aardig wat moeite en zoals verwacht werd dat in het water niet beter. Ik heb daardoor eigenlijk al niet meer gelet op m’n positie in het water en het drijfvermogen van het pak.
Daarna een pak van een ander merk geprobeerd. Deze had 2 mogelijke kandidaten. De goedkoopste variant had op zich een prima pasvorm en was flexibel genoeg. Een enorm contrast met het vorige wetsuit. Echter eenmaal in het water zat er toch wel heel erg veel drijfvermogen in de benen. Bij elke beweging van je benen kom je meteen boven het water uit. Geloof me, tot nu toe had ik altijd gezegd: “Doe mij maar een wetsuit met maximaal drijfvermogen in de benen” maar hier kwam ik nu toch echt op terug.

Het tweede pak van hetzelfde merk was iets duurder, maar redelijk vergelijkbaar qua comfort. Echter het drijfvermogen was toch al anders. Hier lag ik met m’n benen netjes onder de oppervlakte en kwam ik niet bij elke slag boven het water uit.

Het derde pak wat ik gepast heb was van Sailfish. Deze lag echt aan de max van ons budget, maar m’n vrouw drong erop aan. Dus uiteindelijk toch maar overstag gegaan en ook deze wetsuit maar eens aangetrokken. En dat bleek niet voor niets te zijn. De pasvorm en het comfort van dit pak waren meteen erg positief. Na de plons in het bad en de eerste meters zwemmen bleek ik zelfs controle over de positie van m’n benen te kunnen uitoefenen. Ook de schouderpartij was opmerkelijk soepel. De keuze was nu duidelijk. Dit pak werd ‘m.

Achteraf gezien… heb je de mogelijkheid om aan een testmoment deel te nemen, doe dit dan. Je kunt een wetsuit wat mij betreft niet uit een catalogus of van een website af bestellen, je moet zo’n pak echt kunnen passen en testen om te weten of het voor jou goed is.

Ben je niet in de mogelijkheid, dan is duurder helaas zeker wel beter. Om maar het goedkoopste map te kopen dat er is lijkt me niet verstandig. Als ik het met mij huidige ervaring toch zou moeten doen, dan zou ik zeggen dat een middeklas wetsuit van 300 – 400 een prima keus is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.